Thursday, March 26, 2009

ပေလာင္လက္ဖက္ႏွင့္ ဆိုးေဆးျပႆနာ

လက္ရွိျဖစ္ေနတဲ့ လက္ဖက္ျပႆနာ အေၾကာင္းကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက သိၾက မယ္ ထင္တယ္။ က်မတို႕ ငယ္ငယ္ေလး ကတည့္က က်မတုိ႔ရဲ႕ ဘိုးဘြား ဘီဘင္ ေတြ လက္ထက္ ကတည္းက ဒီလက္ဖက္ကိုဘဲ မိမိတို႔ရဲ႕ ၀မ္းစာအျဖစ္ လုပ္ကိုင္ လာခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္းလဲ မနည္းေတာ့ဘူး။ ဒီအခု လက္ရွိျဖစ္ေနတဲ့ လက္ဖက္ ျပႆ နာနဲ႔ စဥ္းစားၾကည့္ရင္ ပေလာင္ျပည္သူေတြကေတာ့ တကယ့္ ရင္ေလးစရာ ဘ၀ ေတြကို မစဥ္းစားရက္စရာပါဘဲ။ က်မတုိ႔ ပေလာင္ျပည္သူေတြဟာ ရိုးသားတယ္၊ ပေလာင္ေတြတိုင္း လက္ဖက္လုပ္ငန္းေတြကို လုပ္ကိုင္ စားေသာက္ၾကတယ္။ က်မတို႔ လူမ်ိဳးေတြ အားလံုးကလဲ လက္ဖက္ကိုသာ အမွီသဟဲ ျပဳေနၾကတယ္။
ျပႆနာက အခုက်မတုိ႔ အစိုးရရဲ႕ က်န္းမားေရး ၀န္ႀကီးဌာန ေဆးစစ္ခ်က္အရ လက္ဖက္စိုႏွင့္ လက္ဖက္ေျခာက္ေတြမွာ အ၀ါေရာင္ ဓာတုေဗဒ ေဆးျဖစ္သည့္ ခ်ည္ဆိုးေဆး Auramine O ထည့္သြင္း သံုးစြဲထားသည္ကို ေတြ႕ရွိရတယ္လုိ႔ အစိုးရ သတင္းစာ၊ ျမန္မာ့အ လင္းမွာ မတ္လ ၁၂ ရက္ေန႔တုန္းက ေၾကျငာထားတာကို ေတြ႕ရတယ္။ ဒီေဆးပါတဲ့ ပစၥည္းေတြကို စားသံုးသူတိုင္း ယခုပင္လွ်င္ ေဆးရဲ႕ ဆုိးက်ိဳးကို မခံစားရေပမဲ့ ေနာင္မွာ ေဆးရဲ႕ အက်ိဳးဆက္ေတြကို ခံစားရမယ္လုိ႔ေတာ့ ေခတ္ၿပိဳင္မွာဖတ္ရတယ္။ က်မကိုယ္တုိင္လဲ ေဆးနဲ႔ ပက္သက္ရင္ ဘာမွမသိေတာ့ သူ႔ေရာဂါဘာေတြျဖစ္နုိင္လဲ၊ ဘာေရာဂါေတြ ျဖစ္တတ္လဲစသည္တုိ႔ေပါ့ အဲဒါေတြကို မသိဘူး။ ၾကားဖူးတာ က အရင္တုန္းက လက္ဖက္ရည္တုိ႔ လက္ဖက္တုိ႔ စားရင္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေသြးတုုိးတုိ႔ ကာကြယ္တယ္လုိ႔ေတာ့ အဖုိးက ခဏခဏ ေျပာဖူးတယ္။


က်မ အေတြ႕အႀကံဳ ေျပာရရင္ေတာ့ က်မ ေက်ာင္းၿပီးေတာ့ ၂၀၀၅၊ ၂၀၀၆ တုန္းက အေမ့ကို ရြာမွာ လက္ဖက္ခူးတာတို႔၊ လက္ဖက္စို လုပ္တာတို႕ ခဏေတာ့ ၀င္လုပ္ခဲ့တယ္။ နမ့္ဆန္ဘက္က လက္ဖက္လုပ္ငန္းကို လုပ္ကိုင္ၾကတဲ့ ပေလာင္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက တေပါင္း လ၀င္ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရြက္ညြန္႔ေတြကို စခူးတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ကို ေရႊဖီဦးလို႔ေခၚတယ္ မိုးမက်ခင္ အခ်ိန္ ကာလအထိေပါ့။ ဒီအေတာအတြင္းမွာ လက္ဖက္ေတြကို အေျခာက္ေတြ လုပ္ၾကတယ္။ မိုးလြတ္ဆိုေတာ့ လူတုိင္းက ႀကိဳက္ၾကတယ္။ အရသာကလဲ တစ္ျခားရာသီေတြရဲ႕လက္ဖက္ထက္ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္္။ တန္ခူး ကူးၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ အခ်ိဳေျခာက္ စက္ရုံေတြလဲ ဖြင့္ၿပီ အဲဒီ အခ်ိန္မွာ စက္ရုံမွာသြင္းၾကတယ္။ ရြက္စိမ္းေစ်းဆုိရင္ က်မ ၀င္လုပ္တဲ့ႏွစ္ဆုိရင္ ၅၀၀ အထက္ေတာ့ ရွိတယ္။ မိုးက်လာေလ ရြက္စိမ္း ေစ်းက နိ္မ့္လာေလေလဘဲ။ အဆံုးထိ ၂၀၀ ေအာက္ေရာက္သြားတယ္။
မိုးက်ရင္ေတာ့ လက္ဖက္ေတြကို စက္ရုံသြင္းတာ နည္းသြားတယ္။ မိုးတြင္းဆုိေတာ့ လက္ဖက္က ေရေတြပါရင္ ေစ်းေလွ်ာ့ ခံရေသး တယ္။ အျမတ္ေတြလဲ သိပ္မရေတာ့ အစိုေတြ လုပ္တာမ်ားတယ္။ အစိုလုပ္ရင္ ဘယ္လုိဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ ၁ ပိႆာကို ၇၀၀၊ ၈၀၀ ေစ်း ေလာက္ရတယ္။
ေတာင္ေပၚဆုိရင္ မိုးရာသီဆုိရင္ မိုးေတြက အရမ္းစဲတယ္ မိုးရြာရင္ အနည္းဆံုး တစ္ပတ္။ ရႊ႕ံေတြ၊ ႏြံေတြ၊ မုိးေရေတြထဲမွာ ပင္ပင္ပန္း ပန္းနဲ႔ လက္ဖက္ေတြကို ခူးရတယ္။ ညျပန္လာရင္လဲ မိုးအရမ္းခ်ဳပ္တယ္။ ညျပန္ေရာက္လုိ႔ရွိရင္ လက္ဖက္ေပါင္းဖုိ႔အတြက္ မီးေမြးရတယ္၊ ေရခပ္၊ ထင္းခြဲရေသးတယ္။ မီးေမြးတာ၊ ထင္းခြဲတာက သူ႔အတြက္ သီးသန္႔အလုပ္တစ္ခု ျဖစ္ေနတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕အိမ္သားေတြ လက္ဖက္ ၿခံမသြားတဲ့ လူေတြ ရွိေနတယ္ဆုိရင္ အဲဒီအိမ္ေတာ့ အဆင္ေျပတယ္။ က်မတုိ႔အိမ္မွာဆုိရင္ က်မရယ္၊ အေမရယ္၊ ႀကီးႀကီးရယ္၊ မိန္းမ သားေတြ ၃ ေယာက္၊ လက္ဖက္စိုလုပ္တာ အရမ္းကို ခက္ခဲတယ္။ အေပၚအိမ္၊ ေအာက္အိမ္က ေဆြမ်ိဳးေတြကို လုိက္ၿပီး အကူအညီ ေတာင္းရတယ္။ ညျပန္ေရာက္ၿပီဆုိရင္ လက္ဖက္ေတြကို လက္နဲ႔လိမ့္၊ တစ္ခ်ိဳ႕က်ေတာ့ စက္ေတြ ေထာင္နုိင္ေတာ့၊ စက္ေတြနဲ႔ လိမ့္တာ သိပ္ေတာ့ မပင္ပန္းဘူး။ ခဏတစ္ျဖဳတ္ လုပ္တဲ့ လူေတြအတြက္က်ေတာ့ မေထာင္နုိင္ဘူး။ လက္ဖက္စိုမွ မလုပ္ရင္လဲ လက္ဖက္ထဲက ရတဲ့ေငြနဲ႔ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔ ကုန္လိုက္တဲ့ ေငြနဲ႔ ညီမွ်မွႈ ျဖစ္မေနဘူး။ ဒါေၾကာင့္ လက္ဖက္စိုကို လုပ္ၾကတယ္။ လက္ဖက္ေတြကို လိမ့္ၿပီးရင္ အိပ္ထဲ ထည့္ေပးမဲ့ ေယာက်ၤားေလးေတြလဲ လုိအပ္ေသးတယ္။ မိန္းကေလးေတြက်ေတာ့ သိပ္ၿပီးေတာ့ အားမကိုးရဘူးေပါ့။ ရွင္းရွင္းေျပာ ရရင္ အားမသန္ဘူးလုိ႔ ေျပာၾကတယ္။ လက္ဖက္စိုထဲက ေရေတြ စိမ့္သြားေအာင္လဲ ေက်ာက္တံုး အႀကီးႀကီးေတြနဲ႔ ဖိထားရေသးတယ္။ ဒါမွ လက္ဖက္က အထားခံမွာ။ တကယ္ဆိုရင္ ဘာဆုိးေဆးမွ မသံုးဘူး။ ေတာကေန ျပန္လာ၊ လက္ဖက္ေပါင္း၊ ေပါင္းၿပီးရင္ လိမ့္ၿပီး အိပ္ထဲ ဒီတုိင္းဘဲ ထည့္ထားၾကတယ္။ မႏၱေလးတုိ႔၊ ေက်ာက္မဲတို႔ ဆင္းမွ လက္ဖက္ကို သယ္သြားၾကတာ ဒီအတိုင္းပါဘဲ။
ပြဲရုံေတြကိုေရာက္မွ ပြဲစားေတြနဲ႔ လက္ဖက္ေစ်းေတြ ညွိၾကတယ္။ လက္ဖက္ကို အရြယ္အ စားေတြကို ခြဲၾကတယ္၊ နုရင္ နုသလို၊ ရင့္ရင္လဲ ရင့္သလို ေစ်းေတြ ေပးၾကတယ္။ ေနာက္ ပိုင္းဆုိရင္ ပြဲစားေတြက လူေတြဌားၿပီးေတာ့ လက္ဖက္ကို သန္႔ေအာင္၊ လွေအာင္ ျပန္လုပ္ ၾကတယ္။ ဒါကေတာ့ သူတုိ႔အပိုင္းေတြေပါ့။ သူတို႔အပိုင္းဆုိေပမဲ့ ပြဲစားေတြဆိုရင္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိၾကတယ္၊ တစ္ခ်ိဳ႕က တရုတ္ေတြ၊ ျမန္မာေတြ၊ ပေလာင္ေတြ စသျဖင့္ေပါ့။ သူတို႔ဆီ လက္ဖက္ေတြ သြားေရာင္းရင္ ေအာက္ႀကိဳ႕ေနရတယ္။
က်မတုိ႔ သူတို႔ဆီေရာက္ရင္ သူတို႔ေပးတဲ့ေစ်းအတုိင္း ကိုယ္ကလက္ခံေနရတယ္၊ ကိုယ္ေရာင္းတဲ့ပစၥည္းေတာင္ ကိုယ္ကိုတုိင္ ေစ်းေပးလုိ႔ မရဘူး။ သူတုိ႔ၾကိဳက္တဲ့ ေစ်းပါဘဲ။ အလုပ္တစ္ခုကို သူတုိ႔မပိုင္ရင္ လုပ္ဘူးဆုိတဲ့ ပံုစံပါဘဲ။ လက္ဖက္ေတြ သူတို႔လက္ထဲ ေရာက္ၿပီဆုိရင္ သူတို႔ႀကိဳက္သေလာက္ ျခယ္လွယ္ေတာ့တာဘဲ။ ေဆးသံုးတာက အစ၊ လက္ဖက္ဆုိတဲ့ အမ်ိဳးက အ၀ါေရာင္ေဆးေတြကို ဆိုးေပးရင္ ၾကည့္လုိ႔ အရမ္းလွသြားၿပီ၊ အညြန္႔ကေလးေတြဆုိရင္ ပိုဆုိးတယ္ သြယ္သြယ္ေလးေတြ စားသံုးသူတုိင္ ၀ယ္ခ်င္စရာ ျဖစ္ေအာင္ကို စြဲ ေဆာင္မွႈ ေကာင္းတယ္။ လက္ဖက္ကို ဘာေဆးမွ မထည့္ဘဲ ဒီအတုိင္း ထားရင္ေတာ့ ၾကာေလ ေကာင္းေလဘဲ ဒါေပမဲ့ ပိုလွေအာင္ လုပ္ေတာ့ ေဆးေတြ ဆိုးၾကတယ္။ ေတြ႕ဖူးျမင္ဖူးတာကေတာ့ သူတုိ႔ စားေသာက္ကုန္ကို ဆိုးတဲ့ေဆးေတြကိုဘဲ သံုးတာေတြ႕ရတယ္။ ေဆးဆုိးလုိက္ေတာ့ ေလသလပ္သြားၿပီး အထား သိပ္မခံေတာ့ဘူး။ ပြဲစားေတြက အေရာင္းသြက္ေအာင္လုိ႔၊ ပိုေကာင္းတဲ့ ေဆးေတြကို သံုးၾကတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ခ်ည္ဆိုးေဆးေတြ သံုးလာၾကရင္လဲ သံုးလာၾကလိမ့္မယ္လို႔ေတာ့ ထင္တယ္။ ေသေသခ်ာခ်ာလဲ မသိဘူး။ ခ်ည္ဆိုးေဆးေတြဆိုရင္ အရမ္းစြဲတယ္။ လက္ဖက္ကို ဆိုးရင္ တစ္ျခားအေရာင္ေတြထက္ ပိုၿပီးေတာ့လွတယ္။
ပြဲစားေတြေတာ့ သူတို႔ အက်ိဳးအျမတ္ေတြအတြက္သာ သူတုိ႔ ၾကည့္ၾကတယ္။ လက္ဖက္ခူးသမားေတြ ပင္ပင္ပန္းပန္းနဲ႔ မိုးရြာမေရွာင္၊ ေနပူမေရွာင္ လက္ဖက္တစ္ညြန္႔ရဖို႔ ေတာထဲ ေတာင္ထဲ သြားေနရတာ။ လက္ဖက္တစ္ညြန္႔က တန္ဖိုး မရွိေပမဲ့ ေျခေထာက္ေပါက္ၿပီး အိမ္ကို မေရာက္လာဘူး။ ဒါေပမဲ့ ပြဲစားေတြက တန္ဖိုး မထားေပးၾကဘူး။ သူတို႔ဆီ လက္ဖက္ေတြ ေရာက္သြားရင္လဲ မုိးထဲ ေလထဲမွာ ပစ္ထား၊ လက္ဖက္ေစ်းေတြ ညွိေပးဖို႔ကို အခ်ိန္ေတြဆြဲ သူတို႔မွာမ်ား မႏၱေလးကို သြားတာ စားစရိတ္ေတြ၊ တည္းခေတြအတြက္ ကုန္ရ ေသးတယ္။
က်မတုိ႔ ပေလာင္ျပည္သူေတြ ရိုးရိုးသားသားနဲ႔ ဆင္းရဲပင္ပန္းစြာ လုပ္ကိုင္ စားေသာက္ေနၾကတယ္။ ၾကားကေန ေခါင္းပံုျဖတ္ အျမတ္ ထုတ္တဲ့ လူေတြက အခုကိစၥနဲ႔ ပက္သက္ရင္ က်မတုိ႔ကို ဒုကၡေရာက္ေအာင္ လုပ္တာနဲ႔ အတူတူပါဘဲ။ လက္ဖက္ထြက္တဲ့ ပင္ရင္းကေန ၾကည့္မယ္ဆုိရင္ က်မတို႔ျပည္သူေတြဟာ ရိုးရိုးသာမန္သာလုပ္ကိုင္ ေနၾကတာကို ျမင္ေတြ႕ရပါမည္။ သူတစ္ပါး ထိခိုက္ေအာင္၊ နာက်ဥ္ ေၾကကြဲေအာင္ စိတ္နဲ႔ေတာင္ မျပစ္မွားဘူးလို႔ က်မ ယံုၾကည္တယ္။ က်မတုိ႔ ပေလာင္ေတြ ရိုးသားတာကို တစ္နည္းနဲ ၀င္တိုက္တာဘဲလုိ႔ က်မ ျမင္မိတယ္။ အကယ္၍ အခုကိစၥ ထပ္ပြားေနမယ္ဆုိရင္ က်မတုိ႔ ဒီႏွစ္ လက္ဖက္ေစ်းကြက္ ေကာင္းမည္ မဟုတ္။ နအဖ အစိုးရေတြ တက္လာ ကတည့္က က်မတုိ႔ လက္ဖက္ေစ်းေတြ မေကာင္းဘူး၊ အရင္တုန္းကဆုိရင္ ေရႊဖီမွာလုပ္တဲ့ အလုပ္ေတြဟာ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စားေလာက္ ေသာက္ေလာက္တယ္။ အခု တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး လုပ္ေနတာေတာင္မွ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ အနုိင္နိုင္ ျဖစ္ ေနရတယ္။ အေျခေနေတြ ဆိုးသထက္ကို ပိုဆိုးလာတယ္။
ဒီကိစၥသည္ ေပါ႔ပ်က္ပ်က္ ကိစၥမဟုတ္သည့္ အျပင္၊ ပေလာင္လူထုတစ္ရပ္လံုး အားကိုးအားထားသည့္ အသက္ေမြး ၀မ္းေၾကာင္းျဖစ္ တယ္္။ လက္ဖက္ကို စားသံုးေနသည့္ ျပည္သူမ်ားလဲ ပေလာင္ျပည္သူလူထုကို ကူညီသည့္အေနျဖင့္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေလ့လာစံုစမ္းဖို႔ အႀကံဥာဏ္ေပးလိုပါတယ္။ သတင္းႏွင့္ မီဒီယာမ်ားကိုလဲ ပေလာင္ျပည္သူလူထုရဲ႕ စီးပြားေရးကို မည္သူအႀကီးအကဲ၏ ေစ်းခ်ဳပ္ကိုင္မႈ မရွိဘဲ လြတ္လြတ္လပ္လပ္ လုပ္ပိုင္ခြင့္ေပးဖုိ႔ ႏွိုးေဆာ္ရန္ တုိက္တြန္းလုိက္ပါတယ္္။

ကြံန္ရံက္မာ

No comments: